Column Commissie Externe Betrekkingen


De commissie Externe Betrekkingen is misschien wel de meest complexe onder de commissies die studievereniging KNUS kent. Want wat precies is nou een Externe Betrekking? Wat is er extern aan, en wat betrekt het? Vaak wordt het uitgelegd in het kader ‘alle activiteiten die niet studiegerelateerd zijn’. Toch vind ik ook dat nog een vrij vage omschrijving. Een heldere uitleg hoop ik te geven door gewoonweg uit te leggen waar wij als commissie zoal mee bezig zijn. Externe Betrekkingen organiseert twee à drie vaste evenementen per jaar: het symposium, het Film for Thought-festival en een bepaalde sponsoractiviteit. Zo ook dit jaar. Op het moment zijn we druk bezig met het vormgeven van het symposium en ook zijn de voorbereidingen van Film for Thought, wederom in samenwerking met Cultuur op de Campus, alweer in volle gang. Ook is er al gebrainstormd over de sponsoractiviteit van dit jaar. Voordat deze evenementen daadwerkelijk kunnen plaatsvinden, verstrijken er maanden van voorbereiding. Alles begint bij een thema. Dit houdt letterlijk in: gooi alles wat in je opkomt op tafel en fantaseer zoveel als je kunt. Heerlijk! Zodra het thema vaststaat, wordt er gekeken naar data, locaties, sprekers, films, randprogrammering en nog veel meer. Alles moet tot in de puntjes worden geregeld, van grote dingen zoals het programma tot aan de nootjes die op de tafels staan (Oh ja! Tafels! Jongens, wie regelt er tafels?) Taken worden verdeeld: er wordt een projectplan en een planning opgesteld, locaties en sprekers worden benaderd en er vormen zich onderhandelingen op financieël gebied. Stukje bij beetje krijgt het evenement meer vorm. Dat is het leuke aan het organiseren van zo’n evenement; alles begint abstract en ontastbaar, maar langzaamaan vallen er puzzelstukjes in elkaar en krijg je een idee van hoe het er uiteindelijk uit zal komen te zien. En dat is tof! Op het moment bestaat de commissie uit vijf leden, waarmee doorgaans eens in de twee weken wordt vergaderd. Inmiddels wordt er gewerkt aan sprekers voor het symposium en is de filmfestivalcommissie druk bezig met het uitpluizen van hét perfecte programma en de juiste mensen benaderen om het daadwerkelijk te kunnen realiseren. Door ook deel te zijn van de subcommissie Film for Thought, krijg ik op het moment twee processen voor compleet verschillende evenementen voor mijn kiezen. Toch zie ik veel overeenkomsten in organisatie en daar leer ik veel van. Ik denk dat deze commissie vrij dicht ligt bij waar enkelen van ons later ons werk van zullen maken. Je doet dus gelijk ervaring op, en dat maakt deel van deze commissie zijn opeens nog handig ook. Maar naast het ‘het is o zo verantwoord’-gezever, lid zijn van externe betrekkingen is leuk. Het soms zo theoretische ACW krijgt zo een portie praktijk mee en dat zorgt voor inzichten en afwisseling. Ik hoop dat hiermee het ietwat vage begrip Externe Betrekkingen iets verhelderd is, Ik moet dan ook afsluiten, want er wacht een mail van een potentiële spreker voor het symposium op me. Met een beetje geluk zien jullie deze beste man allemaal spreken op de bewuste dag, dus zorg dat je er bent! En vergeet ook vooral Film for Thought niet! Luca Renting (lid commissie Externe Betrekkingen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *